Aku Ankka suomalaislasten oppimisen tukena

Aku Ankka on yksi Disneyn klassikkohahmoista, joka on jo saavuttanut kovin ikonisen aseman. Ensiesiintymisensä hahmo sai jo vuonna 9.6.1934 Viisas Kana Kananen -elokuvassa. Hahmo on yksinhuoltaja ja toimii pätkätyöläisenä. Hahmon luonteenpiirteitä leimaavat tulisuus, äkkipikaisuus, riidanhalu, temperamenttisuus, laiskuus sekä epäonni. Nämä luonteepiirteet tekevätkin Aku Ankasta hahmon, johon on helppo samaistua. Aku on myös hahmo, joka kiinnostaa lapsia ja josta on Suomessakin tullut hahmo, jonka rinnalla monet lapset opettelevat lukemaan.

Akun sukulaiset

Otetaanpa ensin pieni katsaus Aku Ankan perhesuhteisiin ennen kuin tutustutaan siihen, miten Aku on auttanut monia ekaluokkalaisia lukemaan opettelussa. Aika harva tietää, että Akun kokonimi on Aku Fauntleroy Ankka. Hänen vanhempansa ovat Aaron Ankka sekä Hortensia MacAnkka ja Akulla on myös kaksoissisar, Della Ankka. Hänen isovanhempansa ovat Mummo Ankka, Lauha MacAnkka, Fergus MacAnkka sekä Hepsu Ankka. Hänen setänsä ja tätinsä ovat Matilda MacAnkka, Dora Ankka, Unto Ankka sekä Roope Ankka. Aku huolehtii yksinhuoltajana sisarensa pojista Tupusta, Hupusta ja Lupusta. Hannu Hanhi, Touho Ankka, Sisuvius Ankka ja Into Ankka ovat Akun serkkuja ja pikkuserkkuja. Tämän supersuositun Ankan tarinoissa vilahtelee myös monia Akun ystäviä ja tuttuja, kuten Pelle Peloton, Mikki Hiiri, Iines Ankka sekä Hessu Hopo.

Aku lukemaan opettelun tukena

Etenkin ekaluokkalaisissa koulualoitus herättää monenlaisia tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Moni ekaluokkalaisista tuskailee lukemaan opettelemisen kanssa ja yhä useampi on ottanut tässä tilanteessa avukseen Aku Ankan.

Suomalaisen Akun Ankan käännöksen on todettu sisältävän erityisen monipuolista ja hyvää kieltä, minkä ansiosta se onkin loistavaa materiaalia lukemaan opettelevalle lapselle. Akun hahmo kiinnostaa lapsia, joten lapset ovat valmiita ponnistelemaan saadakseen selville, mitä Aku yrittää sanoa ja miten hänen tarinansa etenee.

Puhekuplien tekstit ovat niin lyhyitä, että niihin on helppo keskittyä. Tällaisten lyhyiden tekstien lukeminen on huomattavasti helpompaa kuin perinteisten kirjojen. Mielenkiintoisesti piirretyt värikkäät kuvat auttavat viemään tarinaa eteenpäin ja tukevat lapsen ymmärrystä tarinan kulusta.

Aku on hahmo, johon myös lukemaan opettelevan lapsen on helppo samaistua. Aku tekee virheitä, eikä suinkaan ole täydellinen. Akulta myös palaa helposti pinna. Nämä ovat tunteita, joita moni ekaluokkalainen käy läpi uudessa ja jännittävässä elämänvaiheessaan. Tästä syystä lapsen voikin olla hyvä nähdä, että myös niin kovin suosittu hahmo kuin Aku, tekee virheitä eikä suinkaan ole täydellinen.

Akun kommellukset ovat hauskaa luettavaa. Kun teksti on lasta kiinnostavaa ja lähestyy lasta hänen omalta tasoltaan, kannustaa tämä ottamaan selvää, mitä kirjaimia yhdistelemällä syntyy. Näin lukemaan opettelu sujuu hyvin pitkälti lähes huomaamatta. Akun tarinoiden pohjalta on luotu aivan oma lehti Aku Ankka Junior lukemaan opetteleville lapsille. Tässä lehdessä tarinat ovat erityisen helppotajuisia ja -lukuisia ja lehdestä voi olla runsaasti hyötyä, kun lapsi aloittaa tavaamisen harjoittelun.

Moni ekaluokkalainen kokee olevansa jo iso poika tai tyttö ja lukemaan opettelu on tärkeä vaihe ison pojan tai tytön roolissa. Tästä syystä lapselle onkin tärkeää tarjota mahdollisimman monipuolista, lasta kiinnostavaa lukemista, jotta hän jaksaisi ponnistella lukemaan opettelussa. Aku Ankka on yksi hyvä vaihtoehto!