Disney on animaatioiden mestari

Parhaista lasten animaatioista puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Walt Disney, jota voidaan pitää suoranaisena animaatioiden mestarina. Monet suosituimmat animaatiohahmot ovat juuri Disneyn käsialaa. Disney on luonut upeita animaatioita myös monista erittäin tunnetuista vanhoista tarinoista. Esimerkiksi Disneyn Aladdin -elokuva perustuu Aladdin ja taikalamppu -tarinaan, joka löytyy alunperin Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Esittelemme Aladdinin lisäksi muutaman muunkin Disneyn taidonnäytteen. Mikä on sinun suosikkisi Disneyn monien upeiden animaatioiden joukossa, ja mitä mieltä olet Aladdinin, Leijonakuninkaan ja Dumbon uusimmista versioista, jotka kunnioittavat klassikkoelokuvia, mutta tekevät sen aivan omalla tavallaan?

Disneyn Aladdin

Disneyn Aladdin-versio on vuodelta 1992, ja se perustuu Tuhannen ja yhden yön tarinoista löytyvään Aladdin ja taikalamppu -tarinaan. Disneyn version ohjasivat Ron Clements ja John Musker. Aladdin kohosi pian sekä lasten että elokuvakriitikoiden suosioon, ja se on niittänyt niin Golden Globe- kuin Oscar -palkinnotkin. Erityistä kiitosta elokuva sai laulusta ja musiikista sekä Robin Williamsin roolisuorituksesta.

1990-luvulla suomenkielinen elokuvan dubbaus sai maininnan maailman parhaana Aladdin-dubbauksena, ja tämä kunniamaininta tuli Disneyn taholta. Erityiskiitosta sai Vesa-Matti Loiri, joka toimi Hengen ääninäyttelijänä. Hänen roolisuoritustaan pidettiin ainutlaatuisen omaperäisenä.

The New York Times -kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 maailman 1000 parhaan elokuvan joukkoon kautta aikojen. 2011 elokuvasta ilmestyi musikaaliversio, jota esitettiin Seattlessa, ja vuonna 2014 elokuvasta ilmestyi Broadway-versio. Aladdinin fanit kokivat iloisen yllätyksen jälleen vuonna 2019, kun tarinasta ilmestyi näytelty elokuvaversio Guy Ritchien ohjaamana. Elokuvan pääosissa nähdään Naomi Scott, Mena Massoud sekä Will Smith. Elokuva tekee kunniaa niin alkuperäiselle Disneyn Aladdin-animaatiolle kuin Tuhannen ja yhden yön -tarinoillekin.

Kaikille Aladdin-faneille Agraba onkin jo tuttu paikka, mutta kertauksen vuoksi mainittakoon, että kyseessä on Arabian kuvitteellinen sulttaanikunta. Tarinan pahis on Jafar, suurvisiiri, joka tavoittelee itselleen taikalamppua. Jasmine, sulttaanikunnan sulttaanin tytär, haluaa elämäänsä jännitystä ja lähtee omine lupineen tutustumaan sulttaanikunnan markkinoihin. Tämän seikkailunsa aikana hän tutustuu Aladdiniin ja tämän uskolliseen Abu-apinaan. Tästä alkaa seikkailu vailla vertaa!

Leijonakuningas on huikea elokuvaklassikko

Disneyn Leijonakuningas ilmestyi vuonna 1994 ja kohosi yhdeksi suosituimmista Disney-klassikoista. Vuonna 2019 elokuvan fanit saivat iloisia uutisia, sillä elokuvasta julkaistiin uusi versio. Tällä kertaa kyseessä oli tietokoneversio, joka tavoitteli hahmojen ja ympäristön luonnollisuutta. Paikoitellen elokuva tuntuukin kuin luontodokumentilta, vaikka kyseessä on animaatio. Toisinaan hahmot onnistuvat olemaan niin aitoja, että katsojalle saattaa tulla tunne, että elokuvassa olisi käytetty koulutettuja sirkuseläimiä.

Leijonakuninkaan ikäraja 12 vuotta on aika korkea, mutta kun elokuvan on käynyt katsomassa, ei jää epäilystä siitä, että ikärajan nostamiselle on ollut aihetta. Paikoitellen elokuva on nimittäin varsin jännittävä ja sisältää väkivaltaa. Tässä elokuvaversiossa on luovuttu animaation taiasta, mikä tekee elokuvasta tietyllä tavalla alkuperäistäkin kertomusta synkemmän. Toisaalta katselukokemus on upea elämys myös aikuiselle. Samalla se on ainutlaatuinen luonnollisuuteen pyrkivä animaatio.

Dumbon tarina kertoo erilaisuudesta

Dumbo on tarina erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä. Voisi jopa sanoa, että kyseessä on norsujen maailmaan sijoittuva Ruma ankanpoikanen -elokuva. Myös Dumbon fanit ovat saaneet tänä vuonna hyviä uutisia, sillä Dumbon tarinasta on luotu uusi live action -versio, joka sai ensi-iltanasa 29. maaliskuuta 2019. Uuden version on ohjannut Tim Burton. Elokuvan ensiversion maailmanensi-ilta nähtiin 23. lokakuuta vuonna 1941. Dumbo onkin ehtinyt ilahduttaa jo useita sukupolvia ja kahmia niin arvostusta kuin palkintojakin. Oscar-palkinnon Dumbo sai musikaalissa esitetystä parhaasta elokuvamusiikistaan. Sen alkuperäislaulu ”Baby Mine” on myös ollut ehdolla parhaaksi alkuperäislauluksi.